Friday, November 26, 2010

Kene baca ni (ep2)...(mane tau takut jadik kat korang )

                .بسم الله الرحمن الرحيم
        ..............السلام عليکم سموا


       K lah..sambong balik citer aku ..sampai mane yek tadi?? hmmm...ha,sampai aku pun dah tertdo sebab lalok kan?.. pastu,lepas siap nurse kejutkan aku,dia cakap dah siap n tunjuk spesimen yg dah kuar dari perut aku. tu . Tengah2 mamai tu manelah aku nak tengok mende tu.Aku nampak hubby aku pun ada kat situ rupenye,tp dia tak de la masuk mase operate tu.kalau boleh masuk,aku nak suruh dia tgk pengorbanan serang isteri ni.Pastu hubby aku cakap "Da,..tak de rezeki", aku cam paham je ape maksud dia.sambongnye lagi "ngandong luar rahim"..dalam lalok2 tu sempat jugak aku tanye dia,doktor ke yang cakap ngan dia? dia angguk dan cakap ahah.Terus aku tido balik.
Esok paginya bangun dari tido aku terus tgk perut aku. ada 3 tampalan tiga segi (operation laparoskopi). nasib baik tak belah.kalau belah lagik la parah aku nak jage.Time doktor datang check,dia tanye"u tak tau ape2 ker?" aku kata tak taw le. dia kate "mengandung luar rahim,kita terpaksa bawak keluar tiub u (belah kanan)," baru aku tahu rupenye  bukan just buang janin jek tp buang tiub fallopio yg belah kanan aku ni,.maknanye tinggal satu belah kiri jek la.huhu... :-(    Terus aku tanya kalau nak mengandung lagi boleh ke? doktor cakap boleh tp bergantung tiub sebelah kiri je la.mmm..menung jugak la aku masa tu.pastu aku tanye spesimen tu boleh ke bawak balik,doktor cakap "buat ape u nak simpan ,janin pun tak boleh nampak,spesimen tu nak hantar g lab." ..tp nasib baik aku ada ambil pic masa nurse bawak tunjuk kat aku pagi2 tadi,tp tak berape jelas la.tak pe ar..aku kongsi gak ngan korang pic spesimen aku ni yek..
                                                        
                                                           PIC 1....


                                                           PIC 2...

Ntah pic ape la ni kan,tak jelas sgt..kalau korang nak taw ni le tiub fallopio sebelah kanan yang kuar dari perut aku tu..Nasib baik tak boleh bawak balik. Kalau boleh aku buat frame kat umah,hehehe...
Dengan rasminye aku dapat mc sampai hujung bulan 11 ni.,hmmm...mc aku tahun ni baru 3 hari,punyele jage.tapi dah nak sakit kan nak wat camne.
Balik2 umah je terus aku search internet pasal kehamilan luar rahim (ectopic pregnancy).Rupenye baru aku taw kalau pregnant lagi pas ni, ade percen lagik nak jadik balik. Nanti belah kiri plak kene buang dah tak boleh ngandung lagik. Lepas ni aku kene lebih alert lagi lah jawabnye. Mengenangkan anak2 aku yang dah 3 orang aku jadik lebih tabah dan  Alhamdulillah,syukur pada Allah aku masih hidup di muka bumi ni...alamak touching la plak,hehe..So..untuk korang tak kirela pompuan ke laki ke(utk isteri korang le)  kene lebih alert dan jangan tunggu lelama kalau pregnant.g cepat chek n pastikan kandungan tu dalam rahim ke luar rahim.

Search punye search lagi aku terjumpe video ni..ni macam kes aku ar ni.korang tgk le sendiri ek.....


Setelah hampr 2 minggu mc, esok tibe mase untuk checkup. nak bukak jahit kata doktor..so nak tdo dulu ar..k thx coz sudi baca....peace

6 comments:

FaAz AwAnZ said...

baru tau citer sebenar

Rauthah Hamid said...

tu la alkisahnye.....

Norfazillah Abdul Rahman said...

Wau~ Redha je la ye kak. Banyak da berlaku sekarang. rase2 nye ap la punca nya kan. :)

Rauthah Hamid said...

Alhamdulillah syukur Allah dah bagi camni kan...redha je la.Punca2nya banyak.Kalau Fazillah nak tau cuba baca link kat bawah ni:-
http://drpakar.blogspot.com/2008/03/kehamilan-luar-rahim-tiga-peratus.html

eB@mamaAerish'n'Aed said...

hmmmmm.... x tau nk komen aper... tapi kiranyer pas nih kalo der rezki dpt ank pompuan jerk la yer?...

Oda Alill said...

eB@mamaAerish'n'Aed > penah jugak dengar tp tak pernah pun tanye doktor pasal tu. Nanti checkup lagi sekali Oda try tanye.. ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...